Oude reactor Petten gaat dicht

De kernreactor in Petten gaat dicht. De reactor is voorlopig nog wel veilig, maar na 48 jaar verouderd en aan vervanging toe. Dat meldde minister Cramer van VROM afgelopen vrijdag: ‘De kans op technische problemen en stopzetten van de productie neemt toe.’ Er moet een nieuwe  installatie komen die de werkzaamheden kan overnemen. De reactor produceert medische isotopen, die worden gebruikt voor de behandeling tegen kanker. De vraag ernaar neemt niet af, omdat nergens ter wereld nieuwbouw is gepland.

 

Nederland loopt voorop op het gebied van medische isotopen en wil dat vooral zo houden: dat is goed voor de gezondheidszorg, maar ook voor het op peil houden van de Nederlandse kennis op het gebied van nucleaire technologie. De provincie Zeeland voelt wel voor een nieuwe reactor naast de bestaande kerncentrale van Borssele, maar ook de exploitant van Petten, de Nuclear Research & Consultancy Group wil graag een moderne reactor bouwen. De afgelopen jaren moest de reactor in Noord-Holland meerdere malen dicht vanwege storingen. Toen deze zomer ook een reactor in Canada na storingen vanwege onderhoud dichtging, dreigde een tekort aan isotopen.

Lees ook:30.000 kankerpatiënten per dag geholpen met medische isotopen uit Petten
Lees ook:Zeeland Nazomerfestival
Lees ook:Vannacht viel in Zeeland net zoveel regen als normaal in de hele maand juli
Lees ook:WoningExpo Zeeland 2009 en TuinIdee Goes
Lees ook:Vissersboot vastgelopen voor kust bij Petten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>