Geen vogels voeren om vogelziekte te bestrijden

De besmettelijke vogelziekte ‘het geel‘ (Trichomonasis) verspreidt zich steeds verder over Nederland. Vogelbescherming Nederland riep zondag in het VARA radioprogramma ‘Vroege Vogels‘ op om voorlopig even te stoppen met voeren van vogels en geven van drinkwater. Dat is het advies van Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum). Vogels voederen is in de zomer sowieso overbodig, want dan is er voldoende water en voedsel in de natuur aanwezig. De grootste kans op besmetting zijn de voederplaatsen, waar veel vogels met elkaar in contact komen.

 

De vogelziekte ‘het geel’ is vooral bij duiven bekend en af ten toe bij roofvogels en uilen. Het ziet eruit als een kazig abces in de keelholte: de vogels komen om door verstikking of verhongering. Afgelopen maanden zijn er in Duitsland grote aantallen zangvogels aan doodgegaan. Op dit moment zijn de meeste dode vogeltjes gemeld in Gelderland en Overijssel, maar de ziekte verspreid zich snel over het land. Er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte kan overslaan op de mens. Vogelbescherming Nederland zal aangeven wanneer het gevaar is geweken en mensen de vogeltjes weer kunnen voeren. Verwacht wordt in de herfst, wanneer het kouder wordt; de ziekteverwekker gedijt bij hoge temperaturen. Verdachte dode vogels kunnen worden gemeld via www.sovon.nl of de site van Vogelbescherming Nederland. Mensen met vragen over levende vogels kunnen tijdens kantooruren bellen met hun Servicenummer: 030-6937700.

Lees ook:Massaal tuinvogeltjes tellen
Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling 2012
Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling 2013
Lees ook:Internationale Vogelteldag
Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>