Antirook beleid in cafés wankelt

Sprak het gerechtshof in Den Bosch zich in mei al uit ten faveure van kleine rookcafés, vandaag kwam daar een tweede uitspraak bij. De rechtbank van Leeuwarden heeft het Groningse rookcafé De Kachel in hoger beroep vrijgesproken van het overtreden van het rookverbod. Volgens het hof is in de wet niet duidelijk gemaakt dat het verbod óók geldt voor kleine cafés zonder personeel. De rechtbank veroordeelde De Kachel eerder tot 1200 euro boete en een voorwaardelijke sluiting van een maand. Het hof acht het rookverbod in cafés zonder personeel nu van de baan. Minister Klink laat het er niet bij zitten en is van plan de wet aan te passen. De controles worden voorlopig op een lager pitje gezet.

 

Bij De Kachel hangt de vlag uit, net als half mei bij café Victoria in Breda, toen de rechtbank van Den Bosch de uitbaters vrijsprak. Ook toen vond het Hof de Tabakswet onduidelijk over kleine horecazaken zonder personeel. Het verbod is volgens de rechter ‘alleen een maatregel om ervoor te zorgen dat personeel geen hinder en overlast van het roken van anderen ondervindt’. Onlangs werd bekend dat tabaksfabrikanten het verzet van café-eigenaren betaalt. Of dát nou een goede zaak is?

 

Roken blijft een ongezonde bezigheid: een gegeven waartegen diezelfde industrie zich jarenlang met hand en tand en vooral met veel duurbetaalde advocaten verzette. Kleine cafés dreigen met het rookverbod het loodje te leggen, omdat rokende klanten wegblijven. Ze hameren al een jaarlang op ‘oneerlijke concurrentie’ met grotere horecazaken, die genoeg plek hebben op een aparte rookruimte te creëren. Dáár gaat het om bij de rechter; de steun van de tabaksindustrie ruikt verdacht sterk naar eigenbelang.

Lees ook:Roken in klein café mag wel
Lees ook:Rookverbod Duitsland op de helling
Lees ook:Roken ook verboden in kleine cafés
Lees ook:Rookverbod eerdaags ook in klein café
Lees ook:Rookverbod nu ook in kleine cafés

1 Reacties // Reageer

One thought on “Antirook beleid in cafés wankelt

  1. DJ

    Als het om hoger beroep gaat, kom je bij een (gerechts)hof terecht, niet weer bij een rechtbank. In hoogste feitelijke instantie wordt er immers op ressortniveau beslist en niet wederom op arrondissementsniveau.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>