Einde Nederlandse Antillen in zicht

Vrijdag stemde de bevolking van Curaçao er in een referendum met een nipte meerderheid voor dat het eiland een autonoom land wordt binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daardoor komt het einde van de Nederlandse Antillen in zicht. De opkomst was 67%, dat op het eiland als ‘hoog’ geldt. De stemmers konden aangeven of ze het wel of niet eens waren met de voorwaarden die Nederland en Curaçao met elkaar waren overeengekomen. Nederland zou de schuld van 1,7 miljard euro van het eiland grotendeels saneren, in ruil voor financieel en justitieel toezicht.

 

Bij een ‘nee’ dreigde Den Haag die financiële steun in te trekken. Tegenstanders noemden dat chantage. Er werd gevreesd dat er na de uitslag rellen zouden uitbreken: de Antilliaanse premier liet een grote politiemacht aanrukken, maar het bleef rustig. De bestuurlijke ontmanteling van de Antillen staat voor volgend jaar gepland. Nederland wil dat ook Sint Maarten een autonoom land wordt binnen het koninkrijk. Aruba is dat al sinds 1986. De drie overgebleven eilanden (Sint Eustatius, Bonaire en Saba) worden dan bijzondere Nederlandse gemeenten die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het Rijk vallen.

Lees ook:Opheffing Nederlandse Antillen
Lees ook:Nederlandse Antillen voorgoed verleden tijd
Lees ook:Koningin naar Caribische eilanden
Lees ook:Kurkdroog Saba krijgt water van marineschip
Lees ook:Zaterdag 18 maart: Arubadag

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Einde Nederlandse Antillen in zicht

 1. anne de wit

  Beste beheerder,

  Zelf ben ik al jarenlang trouwe bezoeker van Aruba en ben sinds kort begonnen alle ervaring en informatie samen te vatten online op prachtigaruba.nl. Alle informatie is uniek geschreven.

  Gezien jullie een relevante website hebben, zou ik mogen vragen om een link te plaatsen? Dat zou helpen om wat meer aandacht te krijgen. Natuurlijk is een link terug plaatsen geen probleem.

  Website: http://www.prachtigaruba.nl
  Als link Titel graag: Aruba

  Alvast bedankt,

  Groeten,

  Anne
  Namens PrachtigAruba.nl

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Beste Anne, dank je wel. Ik zal de link gebruiken, als ik een relevant artikel plaats.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>