Roken in klein café mag wel

Roken in kleine cafés zonder personeel mag vanaf vandaag wel. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vanmiddag bepaald. Zij spraken de uitbaters van het Bredase  café Victoria in Den Bosch dinsdagmiddag in hoger beroep vrij van overtreding van het rookverbod. Het Hof vindt dat de Tabakswet onduidelijk is over kleine horecazaken zonder personeel en hen geen rookverbod kan opleggen. Het verbod is volgens de rechter alleen een maatregel om ervoor te zorgen dat personeel geen hinder en overlast van het roken van anderen ondervindt. Vanaf nu mag in cafés zonder personeel weer worden gepaft. Kleine horecazaken zien het als een steun in de rug.

 

Het ministerie van VWS wacht de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden af over het hoger beroep van café De Kachel in Groningen. Als de rechter ook die bar in het gelijkstelt, wil minister Klink kijken ‘in hoeverre de wet moet worden aangepast’, aldus zijn woordvoerder. Begin april werden de kroegbazen in Breda ook vrijgesproken, toen de rechter vond dat eenmanszaken onevenredig hard worden getroffen door het rookverbod. Justitie ging in hoger beroep en verloor vanmiddag. Het actiecomité ‘Buigen of Barsten’, waarbij zo’n 1600 cafés zijn aangesloten, is blij: ‘Er zijn al bedrijven die de deuren hebben moeten sluiten omdat ze het niet meer konden redden.’ Veel rokende klanten bleven de laatste maanden weg. Kleine cafés hameren al maanden op ‘oneerlijke concurrentie’ met grotere horecazaken, die genoeg plek hebben op een aparte rookruimte te creëren. Rechters in een aantal Duitse deelstaten kwamen de afgelopen maanden tot dezelfde conclusie.

Lees ook:Antirook beleid in cafés wankelt
Lees ook:Rookverbod Duitsland op de helling
Lees ook:Rookverbod eerdaags ook in klein café
Lees ook:Roken ook verboden in kleine cafés
Lees ook:Toch rookverbod in kleine cafeetjes

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken in klein café mag wel

  1. Pingback: Antirook beleid in cafés wankelt | Eropuit

  2. Henry

    Plaats je Cafe met Rookruimte op onze website.

    Hartelijk Dank.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>