Kindervrijmarkten Koninginnedag 2009

Eind jaren ’70 van de vorige eeuw begon de vrijmarkt op Koninginnedag in Amsterdam als een aardigheidje voor de kinderen (editie 2012: klik hier): daar konden ze ‘handeltje spelen’ en een zakcentje verdienen. Speelgoed verkopen, ‘hondje aaien’, een dag lang één toonladder op de blokfluit riedelen, onvermoeibaar één  goocheltrucje herhalen. Al gauw ruimde menigeen zijn zolder uit om ouwe troep op straat te verkopen. De commercie rook het grote geld en maakte gewilde plekken als bruggen en straathoeken tot ‘dumppaleizen’. De vrijmarkt spreidde zich over het hele land uit, maar degenen voor wie het was bedoeld (de kinderen) raakten in de verdrukking. Veel gemeenten ruimen nu plekken in, waar alleen de jeugd zijn handeltje mag verkopen. Helaas moet ook daarvoor nogal eens een vergunning worden gekocht. ‘Regeltjes zijn regeltjes’ en overheden pikken kennelijk óók graag een graantje mee op deze feestdag. Een greep uit Kindervrijmarkten in het hele land:

 

Amsterdam: Centrum: Leliegracht even zijde, Amstelveld (tot 14 uur), Frederiksplein bij de Falckstraat. Osdorp: Stadspark, met allerlei kinderactiviteiten. Nieuw West: Plein ’40-’45. Noord: Buikslotermeerplein (alleen het binnenplein). Vondelpark: dinsdag 29 april dicht en 30 april vanaf 9 uur open/ beroepshandelaren worden geweerd. Watergraafsmeer: Dapperplein. West: Derkinderenstraat, met BBQ en muziek tot 23 uur. Zuidoost: kleine plein in winkelcentrum Amsterdamse Poort.

Arnhem, Sonsbeekpark: kinderactiviteiten (ook vrijmarkt?).

Assen: Nieuwe Huizen, Brink, Brinkstraat, Gedempte Singel, Noordersingel en Onder de Beuken.

Bergen op Zoom, landgoed Halsteren.

Breda, Valkenbergpark: met klimwand, reddingsboot, springkussen, draaimolen en muziek.

Den Haag, Malieveld: KiX vrijmarkt, inschrijven voor tenminste 10 euro voor een verkoopplek (en gratis kaartje voor Drievliet) bij het Prinses Beatrixfonds. De Nickelodeon Superbus komt en er treden artiesten op, zoals EliZe, Yes-R en Amy&Shelley.

Deventer, Keizerstraat, Brink en Zandpoort: reserveren is niet mogelijk. Vanaf 6 uur voor kinderen t/m 12 jaar.

Doetichem, Simonsplein: kaarten kosten 2,50.

Dordrecht, Hof: gratis, maar kinderen tot en met 12 jaar mogen alleen hun kinderspullen verkopen.

Groningen, Folkingestraat.

Helmond, Frans Josef van Thielplein: met podium.

Huizen (NH), Kerkstraat, Meentweg, Gooilandweg en Graaf Wichmanlaan.

Roosendaal, Kade en Kadeplein.

Leeuwarden, Prinsentuin.

Leiden, omgeving Nieuwe Rijn/Hooglandse Kerk.

Maastricht, Vrijthof: alleen voor kinderen. Verkoop van snoep, etenswaar of nieuwe producten is verboden.

Naarden, Prommersplein: met circus, draaiorgel en treintje.

Nijkerk: kinderen doen mee als Levend Standbeeld op de kindervrijmarkt (waar?). Vergunning nodig.

Nijmegen, Goffertpark: voor jong en oud. Beroepshandelaren worden geweerd.

Sneek.

Rotterdam, Schouwburgplein.

Utrecht nam vrijmarkt als spetterend feest over van Amsterdam, toen daar de boel door de drank uit de hand liep en de markt op Koninginnenacht werd verboden. In de Domstad begint de vrijmarkt om 18 uur. Een speciale kindervrijmarkt is onder andere bij het Nijntje Pleintje.

Wassenaar: marktterrein aan de Berkheistraat (je moet lid zijn om een plek te kunnen kopen.

Zutphen, Lange Hofstraat: kleedjesmarkt. Aanmelding vereist

Zwolle, Diezerstraat: kindervrijmarkt tot 12 jaar.

Lees ook:Kindervrijmarkten op Koninginnedag
Lees ook:Kindervrijmarkten en uitjes op Koninginnedag 2010
Lees ook:Kindervrijmarkten en feesten uitjes op Koninginnedag 2011
Lees ook:Koninginnedag 2012 – feesten en kindervrijmarkten
Lees ook:Koninginnedag 2013: gratis feesten en vrijmarkten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>