Jubileumjaar ‘Calvijn 500 jaar’

Op 10 juli 2009 is het 500 jaar geleden dat Johannes Calvijn werd geboren. Dat zal zeker niet onopgemerkt aan ons voorbijgaan, temeer, daar hij van grote invloed was op onze geschiedenis. In het kader van Calvijn 500 jaar komt er een tentoonstelling over Calvijn in de Grote kerk van Dordrecht (de bakermat van de gereformeerde kerk) van 9 mei tot en met 31 oktober, een nationale herdenking op 30 mei in dezelfde kerk, een congres op 4 en 5 juni in Dordrecht, symposia, studiemiddagen en debatavonden. Er komen vier debatavonden, te beginnen op maandag 3 maart in de Universiteit Nijmegen: ‘De katholieke Calvijn‘. Onder andere Antoine Bodar spreekt over katholiciteit, oecumenie en voortzetting van de oude kerk.

Aanmelding is verplicht; zie (net als aanvangstijden) de website. Op 17 maart volgt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ‘De intolerante Calvijn’, over politiek en religie in het publieke domein. Op 23 maart spreekt onder andere minister Donner in de Martinikerk Groningen over ‘De stoere Calvijn’: over het calvinisme. Op 31 maart komt aan de Universiteit Twente ‘De twijfelende Calvijn’ aan bod, over karikaturen van het calvinisme, angst en onzekerheid.  Als reformator wordt Calvijn in één adem genoemd met Maarten Luther, die in 1517 kwam met zijn 95 kritische stellingen over de alles overheersende katholieke kerk. Calvijn was toen acht jaar oud. Luther ageerde vooral tegen de aflaten van de kerk, mede om de bouw van de Sint Pieter in Rome te kunnen betalen. In Zwitserland bracht Zwingli een soortgelijke beweging tot stand. Geholpen door de pas uitgevonden boekdrukkunst konden de ideeën zich snel door Europa verspreiden.

 

Het calvinisme van Calvijn zorgde voor ‘tweede reformatorische golf’ en had veel invloed in Frankrijk, Schotland, de Nederlanden en Zwitserland. De leer sloeg ook aan bij de puriteinen in Engeland en de Verenigde Staten. Het calvinisme werd de hoeksteen van de gereformeerde theologie, gebaseerd op Gods voorzienigheid, die alles regeert; de mens wordt niet geleid door het lot maar door God. In het spraakgebruik staat calvinisme voor ‘typisch Nederlands’: ingetogen in het uiten van emoties, niet te koop lopen met je successen en kapitaal, zuinig zijn en hard werken: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht
Lees ook:Nationale Synode in Grote Kerk Dordrecht – zaterdag 5 november
Lees ook:Maria Hemelvaart 2011
Lees ook:Mirakel van Amsterdam
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Jubileumjaar ‘Calvijn 500 jaar’

  1. Pingback: Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht | Eropuit

  2. Pingback: Eropuit met Pinksteren 2009 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>