Draadloos internetten in de trein

In het noorden van het land kunnen treinreizigers de komende twee maanden gratis draadloos internetten met hun eigen laptop via een open netwerk. Minister Eurlings van Verkeer gaf maandagmiddag op het station van Leeuwarden het startschot voor een proef op het traject Leeuwarden-Groningen. Daar hebben ProRail, vervoersmaatschappij Arriva en KPN een mobiel datanetwerk opgezet. Het idee erachter is om er extra reizigers mee naar de trein te lokken. Ze hebben wel een laptop nodig die verbinding kan maken met een draadloos netwerk. KPN heeft daarvoor drie zendmasten langs het tracé geplaatst. De treinen hebben modems die het signaal van de masten omzet naar het wifi-netwerk van de reiziger.

 

Per trein kunnen maximaal 75 reizigers tegelijkertijd internetten. Ook de NS werkt aan een mobiel internet netwerk. Eind 2007 mislukte om financiële redenen de samenwerking met KPN om zo’n netwerk in intercitytreinen op te starten. Nu komt er een nieuwe aanbestedingsronde aan. De NS wil dat volgend jaar de eerste treinen internet hebben; later moet dat mogelijk zijn in alle intercity’s. Reizigers in landen als Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kunnen al langer internetten in de trein. Ook in de Thalys is dat mogelijk; in de eerste klas gratis, in de tweede klas voor 6,50 euro voor een uur of 13 euro voor onbeperkt internetten.

Lees ook:Trein ontspoord na aanrijding in Teuge – treinverkeer gestremd
Lees ook:Arnhem onbereikbaar met de trein
Lees ook:Studenten gratis met de trein op zondagen in januari
Lees ook:Zondag 20 maart: gratis met de trein met je Boekenweekgeschenk
Lees ook:Zondag 15 maart: gratis de trein in met je boekenweekgeschenk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>