Lampionnenoptochten op verjaardag koningin

Zaterdag 31 januari 2009 is koningin Beatrix jarig. Officieel viert ze dat op 30 april, Koninginnedag (de verjaardag van haar moeder koningin Juliana), maar hier en daar wordt er alvast aandacht aan besteed. Onder andere door lampionnenoptochten (2013: klik hier), zoals bijvoorbeeld  in Heijningen (18.30 uur vanuit het Pestazolozzohuis), het Zeeuws-Vlaanderse Graauw (vanaf 18.30 uur vanaf de Dorpsstraat), Leiderdorp (vanaf 18.30 uur vanuit basisschool Elcjerlyc), Maarn en Maarsbergen (19.00 uur vanuit de Twee Marken), Nieuwveen (19.00 uur bij de Ringkant), Alblasserdam (18.00 uur vanaf het Raadhuisplein) Zierikzee (19.00 uur) en Zevenhuizen ( 18.50 uur vanuit dorpshuis Swanla). Plaatselijke Oranjeverenigingen organiseren wellicht ook het één en ander. Maar het échte feest vindt plaats op 30 april: dan gaat ze met haar familie naar Apeldoorn.

 

Zaterdag zal de koningin het op een na oudste staatshoofd zijn dat we ooit hadden. Ze wordt 71: alleen haar overgrootvader koning Willem III zat langer op de troon: 73 jaar. Hij regeerde tot aan zijn dood, zoals bij de meeste gekroonde hoofden overal ter wereld nog steeds gebruikelijk is. Ook stadhouders waren niet meer in functie na hun 71e. Koningin Juliana was 70 toen ze na 42 jaar afstand van de regering deed, haar moeder koningin Wilhelmina was 68 toen ze in 1848 na 50 jaar ermee ophield. Juliana had het bij haar aankondiging over ‘afnemende krachten’, maar daar is bij haar dochter geen sprake van. Ze is een lichtend voorbeeld voor ouderen die na hun pensioen nog willen en kunnen doorwerken.

Lees ook:Beatrix bijna oudste staatshoofd Nederland
Lees ook:Koningin Beatrix wordt 75 jaar
Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk
Lees ook:Beatrix oudste regerende monarch ooit van Nederland
Lees ook:Defilé terug op Koninginnedag 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>