Mogelijk opnieuw schaatsen op natuurijs

Misschien hoeven de schaatsen nog niet terug naar zolder, want Koning Winter heeft de strijd nog niet opgegeven (februari 2012: klik hier). Het vriest ‘s nachts weer licht tot matig. Volgens het KNMI kan dit weekend alweer op ondergelopen weilandjes worden geschaatst. Of de vorst doorzet, is nog niet duidelijk, maar in Oost Europa gaat het de komende tijd streng vriezen: in Moskou zakken de temperaturen van komende zondag ook overdag onder de -10. De wind komt vanaf morgen uit het oosten: dat betekent dat de kou ook hierheen kan komen.

Door de zachte winters sinds 1997 dreigde menig schaatsvereniging het loodje te leggen. Ledenaantallen en daarmee de financiën liepen schrikbarend terug. Een compleet nieuwe generatie kinderen had nog nooit op natuurlijs gestaan. In de winter 1996 -1997, toen voor het laatst een Elfstedentocht plaatsvond, telde de Nederlandse Schaatsenrijdersbond nog 200.000 leden; dat was gezakt naar 140.000. De strenge vorst werd door de ijsclubs dan ook met gejuich begroet. De kassa’s rinkelden weer en het aantal actieve schaatssporters steeg weer. En nu maar hopen op die échte koudegolf: lange toertochten schaatsen, of schaatsen door de binnensteden. Het kán nog altijd! In 1986 werd de Elfstedentocht pas op 28 februari verreden. Er is nog hoop!

Lees ook:Elfstedentocht voorlopig niet in zicht
Lees ook:De Elfstedentocht van 1963
Lees ook:Koning Winter komt terug: mogelijk kunnen we weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Laat de schaatsen alvast slijpen: volgende week kans op schaatsweer
Lees ook:Keizersgracht Amsterdam dicht om ijsbaan te creëren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>