Dooi spelbreker bij eerste toertocht

Het was te mooi om waar te zijn: dit weekend zou de eerste toertocht op natuurijs plaatsvinden in Nederland: op het Henschotermeer bij Woudenberg. Vannacht vroor het nog flink, dus het zag er prima uit. Maar plotselinge dooi is spelbreker bij het schaatsfeest: vandaag kon de toertocht nog worden verreden, maar de toertocht op zondag 4 januari gaat niet door. Een westenwind zorgt ervoor dat het kwik kan stijgen tot 5 graden boven nul. Bovendien wordt er neerslag verwacht. In 1996 werd voor het laatst een toertocht gehouden op dit meer, dat in de zomer een zwemparadijs is.

 

Schaatsfanaten moeten de moed er nog maar even in houden, want het lijkt erop dat de dooi niet doorzet. In de nacht van zondag op maandag draait de wind naar het noordoosten: dat betekent een nieuwe vorstperiode. Dinsdag gaat ‘s nachts het strenger vriezen en overdag vriest het door. Ook de nacht op woensdag vriest het stevig. Wat daarna gebeurt, is volgens de huidige computermodellen nog niet duidelijk. De gevleugelde uitspraak ‘het kan vriezen, het kan dooien’ gaat dan letterlijk op. Gaan we schaatsen op natuurijs? Voorlopig blijft het erom spannen.

Lees ook:Toertochten en wedstrijden op natuurijs maandag
Lees ook:Toertochten op natuurijs maandag afgelast
Lees ook:Nieuwe vorstperiode verrast schaatsers
Lees ook:Hoe staat het met het natuurijs
Lees ook:Verraderlijk natuurijs door dooi

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dooi spelbreker bij eerste toertocht

  1. Pingback: Verraderlijk natuurijs door dooi | Eropuit

  2. Pingback: Toertochten en wedstrijden op natuurijs | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>