Vorst en kou spelbreker Nieuwjaarsduiken

De jaarlijkse Nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat door: naar verwachting trotseren tienduizend donderdag om 12.00 uur het 6 graden koude zeewater (2013: klik hier). In zo’n beetje alle badplaatsen aan zee rent de menigte georganiseerd de zee in. De reddingsbrigade raadt mensen aan niet kopje onder te gaan, omdat haar in de kou niet snel droogt. De sponsor van 51 Nieuwjaarsduiken Unox liet weten dat vorst en kou op sommige plaatsen spelbreker is: het is onverantwoord het water in te springen als de gevoelstemperatuur lager dan min 10 graden is. Op andere plaatsen valt er niet te duiken, omdat de locatie is bevroren. Daarom zijn duiken in Woerden, Bunschoten, Vught, Hoogkerk, Woudenberg en Rottevalle afgelast. Door de ijslaag en ijsschotsen kunnen de organisaties niet garanderen dat er geen ongelukken gebeuren.

Volgens de soep -en worstfabrikant gaan er waarschijnlijk nog een paar duiken niet door, vooral de 35 binnenwaterlocaties lopen gevaar. In Zeewolde wordt donderdag het ijs met een bulldozer weggehaald en in het Drentse De Wijk met de hand. Als er onder auspiciën van Unox wordt gedoken, staat na het natte gebeuren erwtensoep klaar. De traditie van de Nieuwjaarsduik is al heel oud. Eén van de oudste Nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. In Vancouver duiken sinds 1920 feestvierders in de Stille Oceaan. In ons land had Zandvoort in 1960 de primeur; veel badplaatsen volgden al gauw. In Scheveningen doken diehards in 1965 voor het eerst in de koude Noordzee: deze duik groeide uit tot de bekendste. Het duiken op 1 januari is uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie. Vorig jaar doken op 1 januari 20.000 enthousiastelingen op 23 plekken op het strand de Noordzee in.

Lees ook:Nederland telt meeste nieuwjaarsduiken
Lees ook:Vrieskou mogelijk spelbreker Nieuwjaarsduik
Lees ook:Nieuwjaarsduik Scheveningen gaat door
Lees ook:Nieuwjaarsduik 2011
Lees ook:Duizenden waaghalzen nemen nieuwjaarsduik

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vorst en kou spelbreker Nieuwjaarsduiken

  1. Pingback: Jarige KLM groet Nieuwjaarsduikers | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>