Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn

De koningin en haar familie viert komend jaar Koninginnedag in de provincie Gelderland: in Apeldoorn. Normaal gaat ze altijd naar twee plaatsen. Nu maar naar één en dat heeft al tot de nodig speculaties geleid. Misschien sluit ze de dag wel af op Paleis ‘t Loo , om haar troonsafstand aan te kondigen? De voorzitter van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn weet naar eigen zeggen van niks. Concrete plannen voor 30 april heeft hij nog niet: ‘Uitgangspunt is wel dat we het traditionele feest, zoals we dat jarenlang in Apeldoorn gewend zijn, geen geweld aan willen doen. Een mooi bruisend feest, daar gaan we voor.’ Koninklijk Apeldoorn organiseert van 13 tot en met 17 mei veel activiteiten in het kader van de herdenking van de honderdste geboortedag van Koningin Juliana. De Oranjevereniging stamt feitelijk uit 1898, toen er festiviteiten werden gehouden omdat Wilhelmina achttien (en koningin) werd.

Het is de vierde keer dat ze met Koninginnedag naar Gelderland komt. Eerder bezocht ze Vaassen en Lochem (1983), Buren en Culemborg (1991) en Doesburg en Zutphen (1998). Vorig jaar bezocht de koningin het Friese  Makkum en Franeker. In 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd, de voorloper van Koninginnedag. Dat was toen op 31 augustus, de verjaardag van Wilhelmina. Na de dood van haar vader Willem III werd de naam Koninginnedag.  Toen Juliana in 1948 opvolgde, werd haar verjaardag, 30 april, de nieuwe datum. Dat bleef zo toen Beatrix koningin werd; als eerste daad bij haar troonopvolging bepaalde ze dat 30 april Koninginnedag bleef en niet haar eigen verjaardag, 31 januari. Als eerbetoon aan haar moeder, maar misschien ook niet bepaald onhandig, omdat het eind januari nogal eens te koud kan zijn om op de straat te feesten.

Lees ook:Defilé terug op Koninginnedag 2009
Lees ook:Een blije Koninginnedag in Zeeland
Lees ook:Koningin Beatrix brengt om 19.00 uur belangrijke boodschap
Lees ook:Lampionnenoptochten op verjaardag koningin
Lees ook:Koningin Beatrix wordt 75 jaar

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn

  1. Pingback: Défilé terug op Koninginnedag 2009 | Eropuit

  2. Pingback: Lampionnenoptochten op verjaardag koningin | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>