Allerheiligen en Allerzielen

Vandaag is het Allerheiligen: een christelijke feestdag, waarop alle heiligen en martelaren worden herdacht. (2012: klik hier). Het valt altijd op 1 november en wordt gevierd door katholieken, protestanten en anglicanen. De Byzantijnse orthodoxe kerk kent het feest ook, maar dan op de eerste zondag na Pinksteren. In 837 riep paus Gregorius IV 1 november uit als gedenkdag, die voor die tijd een heidens feest was waarop de doden werden herdacht. Allerheiligen is in veel landen een vrije dag; in Nederland is het in 1960 als vrije dag afgeschaft.

De dag na Allerheiligen – 2 november – is Allerzielen: dan worden de overledenen herdacht. Nabestaanden plaatsen bloemen op graven. Allerzielen stamt uit de Benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar het waarschijnlijk in de 10e eeuw al werd gevierd. In de 13e eeuw kreeg deze dag de naam Allerzielen. Het kan het christianiseren van een Keltisch feest zijn: in de Keltische kalender was de nacht van 31 oktober oudejaarsnacht. Dan kwamen geesten van gestorvenen terug en probeerden in levende lijven te glippen. Halloween stamt hier vanaf.

Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2010
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen – 1 en 2 november 2015
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2013
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2011
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>