Leraren zijn werkdruk zat en gaan staken

Deze week voeren de leraren in het middelbaar onderwijs een estafettestaking in Nederland: iedere dag is een andere regio aan de beurt. De onderwijs-bonden hebben de  docenten opgeroepen een halve dag het werk neer te leggen en naar een actiemanifestatie van 14.30 tot 16.00 uur te komen. Hoeveel leraren meedoen, is nog niet bekend. Vandaag komen de leraren in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland samen in de Brabanthallen in Den Bosch. Dinsdag staken leraren in Zuid-Holland en Zeeland en gaan naar de Maassilo in Rotterdam. Woensdag zijn docenten in Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Gelderland aan de beurt en treffen elkaar in de Westergasfabriek in Amsterdam en de Hanzehal in Zutphen. Donderdag volgen Groningen, Friesland en Drenthe, met een bijeenkomst in Martiniplaza in Groningen.

 

Met de acties willen de onderwijsbonden afdwingen dat het akkoord, dat zij op 12 september met de werkgevers sloten, wordt uitgevoerd. De bonden willen minder werkdruk, meer assistenten en 7% meer loon. Vergeleken met andere rijke landen, geven Nederlandse docenten 16% meer les. Daarnaast komen ze om in invaluren, mentortaken, vergaderingen en administratie. De werkgevers (de schoolbesturen en de VO-raad) verwijten de bonden dat ze geen overleg meer willen voeren. De bonden zijn naar eigen zeggen al vanaf vorig jaar in overleg om tot een goede cao te komen. Vorig jaar november gingen acties op het laatste moment niet door, nadat de VO-raad (voortgezet onderwijsraad) inging op het ultimatum. Daarna werden loonstijgingen geregeld in een kortlopende cao.

De VO-raad verbond zich daardoor ook met de afspraak dat de werkdruk vanaf 1 juli 2008 zou verminderen. In mei begon het overleg en inmiddels ligt er een akkoord, maar de VO-raad wil geen centrale afspraken maken over werkdruk; ze beweren dat de afspraken onbetaalbaar zijn. Maar in het akkoord staat dat scholen die hierdoor in geldnood komen, met de bonden aparte afspraken kunnen maken. De bonden hebben van verschillende scholen begrepen dat de vermindering van lestaken geen geldproblemen oplevert.

Lees ook:Stakende leraren ‘hebben al tweede datum klaar liggen’
Lees ook:Nog geen cao: buschauffeurs staken door
Lees ook:OV-Chipkaart op de helling
Lees ook:Buschauffeurs staken vrolijk verder
Lees ook:Staking bussen dupeert miljoen reizigers

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Leraren zijn werkdruk zat en gaan staken

 1. Dewi

  Nou, wij hebben morgen gewoon school, hoor. :| Balen. (Visser ‘t Hooft Leiden)

    /   Reply  / 
 2. W. K. Groen

  Eigenlijk ben ik het ook zat. Ik ben onderwijzer in het basisonderwijs en gewoon nooit klaar met mijn werk. Zat van de vergaderingen, die soms helemaal niet over het onderwijs gaan. Zat van de administratie die gedaan moet worden voor allerlei dingen die ons opgedrongen zijn en werktijd vergen. Die werktiojd gaat dan ten koste van de kinderen. Ik zou daarom graag meestaken met de leerkrachten van het voortgezet onderwijs. Meestaken, om onze congierge weer terug te krijgen en meestaken om nu eindelijk eens een administratieve kracht te hebben, die het werk zou kunnen doen dat ik nu in schooltijd moet verrichten. En ook meestaken omdat de kwaliteit van het basisonderwijs door al die veranderingen in de laatste twintig jaar er gewoon niet op is verbeterd. Dat kon ook niet, want al die veranderingen werden ingegeven door bezuiniging. Nu kreeg ik een alleraardigst boekje over het basisonderwijs van mijn echtgenote. Het was een boekje van Ingrid Overeem. De titel spreekt voor zich, “Leerkracht zijn, droom of nachtmerrie”. Dat boekje beschrijft precies wat ik voel. Leerkracht zijn, een fantastisch vak wat ik en vele anderen met mij graag doen. Maar soms is het een nachtmerrie. Omdat je gewoonweg niet toekomt aan wat je zou moeten doen. Onderwijs geven. De huidige maatschappij is sneller en geeft veel meer indrukken aan kinderen. Daarom is juist dat onderwijs geven, van belang. De overheid heeft dat beseft, en heeft ons allerlei taken extra gegeven, om nog beter de kinderen te kunnen begeleiden. Alleen de tijd, die hebben ze er niet bijgeleverd. Nee. Ze hebben ons zelfs meer werktijd afgepakt.

  Ik kan iedereen het boek van Ingrid Overeem aanraden. Sterker nog. We zouden eens voor onszelf moeten opkomen, net als Ingrid, om te uiten wat ons dwars zit en vooral om aan te geven dat we juist datgene zouden willen doen, waar we voor aangesteld zijn. Meer tijd daarvoor, zou fantastisch zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>