Schrijver van ‘Het Bureau’ Voskuil overleden

Donderdag 1 mei overleed schrijver Han Voskuil op 81-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam. Dat maakte zijn uitgeverij Van Oorschot zondag 4 mei bekend. Volgens zijn vrouw Lousje ‘had hij de Dag van de Arbeid gekozen om waardig afscheid van het leven te nemen.’ Hij wordt donderdag begraven op begraafplaats Oud Eik & Duinen in zijn geboorteplaats Den Haag. Voskuil was een werkpaard. Maar weinig schrijvers wisten zo’n hype te creëren als Voskuil in de jaren 90 met ‘Het Bureau’: 5500 pagina’s tekst, 7 delen, over de relaties tussen mensen op het kantoor waar Voskuil van 1957 en 1987 werkte.

In 1996 verscheen het eerste deel, in 2000 het laatste. Hij verkocht in totaal 400 duizend exemplaren van alle delen tezamen. Voor het derde deel ontving hij in 1998 de Libris Literatuurprijs. Vanaf 2004 konden de fans dagelijks op de radio de hoorspelserie het Bureau volgen. In 1963 verscheen zijn debuut: ‘Bij nader inzien’, een ook al lijvig epistel van 1200 pagina’s over zijn studentenleven. Het werk raakte in de vergetelheid, tot de VPRO er in 1985 een tv-serie van maakte. In 1997 maakte hij van zijn bekendheid gebruik, door tijdens de varkenspest een actie te beginnen om mestvarkens een diervriendelijker bestaan te bezorgen. Daaruit kwam de stichting ‘Varkens in Nood’, waarvan hij de ambassadeur werd. Bron: NOS Journaal.

Lees ook:TROS Muziekfeesten 2009
Lees ook:Verrasingen bij 100e Vrienden van Amstel Live!
Lees ook:Gala voor gouden André van Duin dinsdag in Beatrix Theater
Lees ook:FC Groningen en TradeCast introduceren ‘FC Groningen TV’
Lees ook:Neil Young in de RAI

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>