Kindervrijmarkten op Koninginnedag

De vrijmarkt op 30 april, Koninginnedag, ontstond als een Amsterdams aardigheidje voor de  kinderen: konden ze ‘handeltje spelen’ en wat bijverdienen. Speelgoed verkopen, ‘hondje aaien’ voor een duppie, de hele dag dezelfde toonladder op de blokfluit riedelen of één goocheltrucje doen (2012: klik hier). Het bleef niet bij de kids: al gauw ruimde iedereen zijn zolder uit om ouwe troep op straat te gelde te maken. De commercie nam al snel de overhand: hele straten verwerden tot complete ‘dumppaleizen’. De vrijmarkt spreidde zich over het hele land uit. Maar degenen voor wie het was bedoeld, de kinderen, raakten in het commerciële geweld in de verdrukking. Geen nood: veel gemeenten ruimen plekken in, waar alleen de jeugd zijn handeltje mag verkopen en kunstjes mag laten zien. Waar (2008)? Een greep in het hele land. Zie ook ‘Gratis openluchtfeesten‘.

 

 

Internet is een handig medium, maar google iets als ‘kindervrijmarkt’ en er verschijnt een onontwarbaar kluwen aan gegevens. Een aantal grote steden melden vrijmarkten, maar niet speciaal voor kinderen. Het was bijna ondoenlijk om hieruit een overzichtelijke lijst te destilleren. Er ontbreken ongetwijfeld heel veel vrijmarkten voor kleintjes: mocht u er nog één of meer weten, kunt u dat dan melden onder ‘plaats reactie’? Dan voeg ik die aan deze lijst toe.

 

Amsterdam: stadspark Osdorp. Vondelpark (dinsdag 29 april wordt park gesloten, 30 april om 9 uur open). Zuidoost: kleine plein in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Noord: Buikslotermeerplein (alleen het binnenplein). Centrum: Leliegracht (even zijde tussen nummers 42 en 58), Amstelveld (tot 14 uur), Frederiksplein (plantsoen bij Falckstraat), Sint Antoniesluis;

Oost: Timorplein. Nieuw West: Plein ’40-’45

 

Rotterdam: Schouwburgplein

 

Den Haag: Thomsonlaan (van Valkenboskade tot Thomsonplein)

 

 

Utrecht: Twijnstraat (vanaf 9 uur). Van Asch van Wijckskade (Stadsbuitengracht, bij de voetbalkooi)

 

Arnhem: Sonsbeekpark.(kinderactiviteiten)

Assen: Nieuwe Huizen, Noordersingel en tot Onder de Beuken (achter stadhuis; tot 16 uur)

 


 

Bergen op Zoom: Gouvernementsplein, Grote Markt en Parade (kinderactiviteiten; 12-17)

Breda: stadspark Valkenberg (11-17 uur)

Deventer: Keizerstraat, Brink en Zandpoort (6-15 uur)
Doetichem: binnenstad (9-17 uur; ‘kaarten zijn uitverkocht’)

Dordrecht (plek wordt nog bekend gemaakt)

Helmond: Boscotondo Plein (10-16 uur)

Roosendaal: Kadeplein (t/m 15 jaar; 10-17 uuur; kinderstraatfestival 12-16 uur)Wassenaar: marktterrein aan de Berkheistraat (lid; kaarten kopen)

Zwolle: Diezerstraat kindervrijmarkt tot 12 jaar). Achter de Broeren (culturele kinderactiviteiten 11-16 uur)

Lees ook:Kindervrijmarkten Koninginnedag 2009
Lees ook:Koningsavond en Koningsnacht 2017 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Kindervrijmarkten en uitjes op Koninginnedag 2010
Lees ook:Koninginnedag 2012 – feesten en kindervrijmarkten
Lees ook:Kindervrijmarkten en feesten uitjes op Koninginnedag 2011

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kindervrijmarkten op Koninginnedag

  1. Pingback: Koninginnedag afsluiten met vuurwerk | Eropuit

  2. Pingback: Koninginnedag gratis openluchtfeesten | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>